8 wetenschappelijke manieren: Zo maak je iemand verliefd

Bron: Wetenschap in Beeld (23-12-2016)

Liefde, verliefdheid en lust hebben natuurlijk vooral met gevoelens te maken, maar toch biedt de wetenschap de helpende hand, want die kan je precies vertellen hoe je onweerstaanbaar wordt voor degene die je wilt hebben.

Vergeet Tinder en datingsites. Hou op met zoeken in de discotheek op vrijdagavond. En zeg die blind date waar je zo tegen opziet maar af. De zoektocht naar de ware hoeft niet zo'n gedoe te zijn, want met de hulp van de wetenschap kun je je kansen om het object van je begeerte te veroveren maximaliseren – én ervoor zorgen dat hij of zij hoteldebotel op je blijft. Let goed op, dit is echte wetenschap. Je zult ons nog dankbaar zijn.

 

1. Wees milieubewust

Er is niet veel voor nodig om een beetje milieubewust door het leven te gaan, maar er is veel mee te winnen – voor het milieu, maar ook voor jou. Een Amerikaanse studie uit 2014 laat namelijk zien dat mensen die milieubewust boodschappen doen – door milieuvriendelijke en ecologische producten te kopen – als aantrekkelijker partners worden gezien. Omgekeerd werkt het ook: als je uit bent op een onenightstand zonder verdere gevolgen, moet je dure dingen kopen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat mensen die graag luxeproducten kopen beoordeeld worden als lichamelijk aantrekkelijker en geschikt voor korte, betekenisloze affaires.


2. Speel 'hard to get' (voor vrouwen)
Canadese psychologiestudenten deden in 2014 een proef met speeddating en kwamen erachter dat vrouwen die hard to get speelden, aantrekkelijker waren voor mannen. Het trucje werkte echter alleen als de man al een oogje op haar had. Bij het experiment moest hij daarvoor zelf het initiatief nemen om met haar te gaan praten en daar niet toe gedwongen zijn door de opzet van de speeddate. De mannen vonden vrouwen die net deden of ze niet geïnteresseerd waren eigenlijk minder sympathiek. Door hard to get te spelen kun je dus een man aan de haak slaan, maar om hem te houden zul je iets anders moeten verzinnen.


3. Gebruik de juiste gezichtsuitdrukking

Een beroemd experiment van het Department of Psychology aan de University of British Columbia in Canada uit 2011 toonde aan dat mannen en vrouwen door zeer verschillende gezichtsuitdrukkingen bij een potentiële partner worden aangetrokken. Mannen vonden vrouwen het aantrekkelijkst en namen hen het meest serieus als potentiële partner wanneer hun gezicht blijdschap uitstraalde, en het minst aantrekkelijk als ze een trotse blik hadden. Vrouwen vonden juist mannen die blijdschap toonden het mínst aantrekkelijk, terwijl mannen die trots uitstraalden het meest aantrekkelijk en begerenswaardig werden gevonden Merkwaardig genoeg vonden mannen én vrouwen het aantrekkelijk wanneer een potentiële partner schaamte uitstraalde.

 

4. Doe mysterieus (voor mannen)

In 2011 deden psychologen van de Amerikaanse Harvard University een onderzoek naar de aantrekkelijkheid van mannen voor vrouwen op basis van de vraag of de mannen belangstelling voor de vrouwen hadden laten blijken. De onderzoekers lieten een reeks foto's van mannen aan drie groepen vrouwen zien, die vervolgens moesten aangeven hoe aantrekkelijk ze de mannen vonden. De eerste groep vrouwen kreeg te horen dat de mannen hun Facebookprofiel hadden gezien en hadden aangegeven hen 'aantrekkelijk' te vinden, terwijl de tweede groep te horen kreeg dat de mannen hen als 'gemiddeld' hadden omschreven. De derde groep vrouwen kreeg geen informatie over de reactie van de mannen op hun Facebookprofiel. De vrouwen in de derde groep vonden de mannen op de foto's veel aantrekkelijker dan die in de eerste twee groepen.


5. Gebruik je lijf
Beweeg, maak armgebaren als je praat, neem ruimte in en spreek op een levendige manier. Dat klinkt vermoeiend en oppervlakkig, maar er zijn talloze wetenschappelijke bewijzen dat mensen die een 'open' lichaamstaal hebben en veel gebaren als veel aantrekkelijker uit de bus komen. In 2016 ontdekte een onderzoeksteam van de University of California, Berkeley in de VS dat speeddaters stelselmatig opnieuw op een date wilden gaan met partners die hun lichaam actief gebruikten bij het spreken. Hetzelfde team keek vervolgens of het effect duidelijk genoeg was om aan het licht te komen als er slechts foto's van mogelijke partners werden getoond, en ook toen bleek dat mensen met een open houding veel aantrekkelijker werden gevonden.


6. Maak iets langer oogcontact

Dit heb je misschien niet helemaal in eigen hand, want de andere partij moet jou natuurlijk even lang in de ogen kijken. Maar als je slechts 2 minuten het oogcontact met de partner van je dromen weet te behouden, ben je binnen. De psycholoog Joan Kellerman van de University of Massachusetts vroeg in 1989 tijdens twee bijna legendarische experimenten respectievelijk 96 en 72 studenten om tegenover iemand van het andere geslacht te gaan zitten en 2 minuten onafgebroken in elkaars ogen te kijken. Na de proef spraken de studenten van 'intense gevoelens van liefde', 'een grote aantrekkingskracht' en een 'persoonlijke interesse' voor degene in de ogen van wie ze waren verdronken. 'Dit geeft aan dat een langere periode van oogcontact twee mensen kan binden en zelfs gevoelens van liefde kan opwekken bij mensen die elkaar nog nooit hebben ontmoet,' zo concludeert Joan Kellerman.


7. Stink naar testosteron (alléén voor mannen)
Onderzoeken van onder meer de University of Southern California lieten zien dat vrouwen tijdens de eisprong een grote voorkeur hebben voor mannen die letterlijk stinken naar het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Laat je deodorant dus een paar dagen staan en zorg ervoor dat je op het juiste moment in de buurt van je uitverkorene bent. Maar niet langer dan een paar dagen, anders wordt je lichaamsgeur buitengewoon onaantrekkelijk voor iedereen.


8. Neem een hond
Een hond maakt een man aantrekkelijker voor vrouwen, zo toont een Israëlisch experiment uit 2014 aan. 100 vrouwen moesten een korte beschrijving van een heleboel mannen lezen, zonder een foto van hen te zien te krijgen. Elke man die beschreven werd als hondenbezitter, werd gezien als aantrekkelijk, zorgzaam en een potentieel langdurige partner. Mannen zonder hond kwamen er bekaaid vanaf. Het goede nieuws is dat je niet eens een hond hoeft te bezitten. Je hoeft er alleen eentje in de buurt te hebben. Bij een Frans psychologisch experiment uit 2008 onderzocht een team hoe vrouwen over mannen met en zonder hond naast zich dachten. Een 20-jarige man sprak op straat vrouwen aan, toonde belangstelling voor hen en vroeg om hun telefoonnummer. Vervolgens deed hij hetzelfde in gezelschap van een hond. Toen hij zich voordeed als hondenbaasje, kreeg hij veel vaker een positieve reactie en een telefoonnummer.